En dag på selskjær

 ©Kjetil Haave


En dag på selskjær


Tåka dampet sakte bort i morgensola og varmen kjentes mot kinnet da vi gled gjennom vannspeilet med god seilføring vestover fra Son.

Det var september og fremdeles en smak av sommer. Bare noen krusninger fantes på fjorden. Klar av Beveøya og Bile, skimtet vi Bastøy langt i syd, svevende over havflaten. I nord lå morgendisen rundt Håøya som kneiset grønnkledd i toppen med tåkekjolen sin. For en ro det er på fjorden i slike øyeblikk. Langt ute og midtskips skimtet jeg dagens mål, selholmen.

I lang tid hadde jeg fulgt med på den lille selkolonien som ofte lå på holmen. Og sakte hadde jeg nærmet meg for å få bilder av dagliglivet på et skjær.


Jeg er mye ute i båt på Oslofjorden, hele året. Allikevel er en flokk med sel, midt blant fritidsbåter og hovedtrafikken inn til Oslo havn et sjeldent syn. Etter mange dager med urolig vær, kom høstdagen. Klar og stille. 

Rolig nærmet båten seg skjæret, og jeg fikk dele dagen med selene. Eneste utfordringen var at seilbåten og naturfotografen ikke var spesielt

interessant. Først etter en lang stund, var det en av steinkobbene som løftet et dovent blikk og så inn i kameralinsa. Samtidig kjentes det riktig å ikke forstyrre formiddagshvilen til selene. Å være naturfotograf innebærer også et ansvar for å forstyrre minst mulig. 


Dyrelivet i Oslofjorden er i ferd med å ta seg opp etter alt for mange år med nedgang. For første gang på over hundre år er det også hekkende havørn å se i Oslfjorden. Sårbar og forsiktig. Men, utrolig flott å se kretsende på himmelen.

Mens båten gled hjemover i det blanke vannet kjente jeg på lykken over å oppleve ekte villmark, rett utenfor stuedøra vår.

Steinkobbe

Steinkobbe trives langs kysten og er ofte i mindre grupper når de legger seg opp for å hvile på små skjær.  Steinkobbene er totalt ca 500.000 individer i verden. Og langs kysten av Østfold og Vestfold har vi i dag en bestand på ca 600 seler. Selv er jeg mye ute i båt langs kysten fra Kragerø til Koster i Sverige. Og det er ikke ofte jeg ser sel. Der jeg vanligvis treffer sel er treffes er faktisk i Sverige. I likhet med mange andre selarter (og rådyr) har steinkobbene utsatt implantasjonstid. Det betyr at etter paringen stopper fosterutviklingen opp i flere måneder før det implanteres i livmorveggen, og vi får et normalt svangerskapsforløp på rundt åtte måneder. Steinkobbehunnene er gjerne  kjønnsmodne i 3–5 årsalderen mens tilsvarende for hanner er ved 4-6 årsalderen.


Noen nyttige linker:

Wikipedia om steinkobbe:

https://no.wikipedia.org/wiki/Steinkobbe

Norsk Polarinstitutt:

https://www.npolar.no/arter/steinkobbe/

Følg selen "live":

https://www.ytrehvaler.no/Hva-skjer/Aktuelt/Folg-merket-sel-i-Oslofjorden/