Hvithodenes konge

 ©Kjetil Haave


Kampen om hvithodenes fjell

Allerede i januar kjenner de på hverandres styrke, moskusoksene på en fjelltopp i Dovre. Den virkelige styrkeprøven kommer om 8 måneder. Da skal kongen krones, og han får alle rettigheter til hele haremet. Helt til noen stanger han ned av kronen.

Etter måneder med snø, dårlig sikt og kraftig vind, kom det en vindstille dag med blå himmel på den forblåste fjelltoppen. At temperaturen var minus 15 grader celsius var et snev av sommer for moskusene i Dovre.


Hvithodet moskus

 De har sin egen fjellknaus, hvithodene. De fleste moskus jeg møter har brun pels, også på hodet. Men denne moskusflokken på 11 dyr, hadde hvit pannelugg i tillegg til "sølvryggen". Og det var moskus i flere generasjoner, både eldre dyr, kalver og ganske voksen "ungdom". Og det var de siste som sendte hverandre strenge blikk og stadig banket skallene sammen med høye smell. 


Stasjonære og uredde

Som naturfotograf er vanligvis det avgjørende i møte med ville dyr, å ikke bli oppdaget. Med moskus er det motsatt. De frykter ikke mennesker og angriper hvis de opplever deg som en trussel. 

Så det å bli sett og oppfattet som forutsigbar og ufarlig er faktisk det viktigste i møter med disse urdyrene. Å oppleve en moskus som retter aggresiviteten mot meg er det siste jeg vil oppleve. 

Moskusstien

Denne vinterdagen fulgte jeg moskusstien som er anlagt av Dovre nasjonalparkstyre. Egentlig en sommersti. Så det er ikke løyper eller lett vinterterreng. Truger eller fjellski og god kondisjon anbefales sterkt. Min største utfordring var å finne dager med klarvær. Og i januar ble det endelig varslet 2 dager med blå himmel, lite vind og sprengkulde. Jeg satte kursen rett til fjells. Og visste akkurat hvilken fjelltopp jeg skulle til. Allikvel lette jeg lenge. Fulgte spor og så lite til moskus før flokken plutselig var bak en kolle - og kameraet kom til nytte. 


Gress og forblåste fjell 

Selv om det tidvis var dyp snø underveis, var Hvithodenes lille territorie så forblåst at det knapt var snø igjen. Og det er en fordel for disse dyrene som er avhengig av å skrape frem gress til mat.  Den dype snøen som ligger i dalsidene gjør maten utilgjengelig. I tillegg til at det er vanskelig å ta seg frem med tynne ben og hover. Så for moskusen var det relativt gode dager på fjellknausen. Mye av snøen var blåst bort og ga tilgang på nok mat. Da kunne oksene bruke energi på kampen om å bli den i flokken som skal føre genene videre. 

Fakta om Moskus i Norge


Det er i dag (januar 2021) 269 moskus i Norge. Moskus har opprinnelig holdt til på Dovre siden siste istid, men døde ut. Dyrene ble gjeninnført til Ålesund fra Grønland i 1913, men de døde ut. På Dovre ble de innført i 1932, men også disse døde ut. I  1947 ble moskus på ny satt ut på Dovre og disse har etablert en levedyktig stamme. Selv om sykdom, snøskred og lynnedslag har utfordret bestanden er den idag levedyktig og ser ut til å trives godt i det svært værharde området mellom Hjerkinn og Oppdal. Det er etablert en "Moskussti" av Dovrefjell nasjonalparkstyre. Bakgrunnen er at mange ønsker å oppleve vill moskus i norsk natur. Og fjellvandrerne fører til utfordringer for dyrelivet i najonalparken. Moskusstien er derfor lagt slik at det er stor mulighet for å møte moskus, med minst mulig belastning på blant annet villreinstammen i området. Det er anbefalt å ikke komme nærmere enn 200 meter på moskus. I motsetning til andre dyr i Norge, flykter ikke moskus når mennesker næremer seg. Moskusen står stille og venter. Når du kommer for nærme og blir oppfattet som en trussel, går de til angrep. Og en aggressiv moskus er meget farlig. Så tenk sikkerhet!


Linker om moskus:

Wikipediahttps://no.wikipedia.org/wiki/Moskusfe

Moskusstien:

http://www.nasjonalparkstyre.no/Dovrefjell/Besokende/Velkommen-til-Moskusstien/