Dagens første lys

 ©Kjetil Haave


Dagens første lys


Soloppgangen i øst jaget skyggene bort og himmelen over innsjøen flammet rød.  Ut av tåka hørtes tunge vingeslag og høye rop da gjess og ender seilte inn for landing. I frosten skimtet jeg siluettene av alle som ville ha sin plass på vannet.

Lenge før sola var jeg på plass med kamera. Kulda krøp langt inn i kroppen mens jeg ventet i nattens ferd mot soloppgang. Fingrene var stive og dampen fra innsjøen snek seg helt inn til ryggmargen. Så endelig lyste innsjøen gyllent og det hørtes lange trompetstøt fra himmelen.           


Fuglene flyver i flokk

Ut av tåkehavet landet flokk etter flokk med gjess og ender på innsjøen foran meg. Svaner, hvitkinngås, grågås, brunnakker og mange flere arter fosset inn for landing. Brått var kulda glemt.

De elegante fuglenes tunge vingeslag og

plaskingen i tåkehavet på innsjøen ga en følelse av lykke.


Rasteplass for trekkfuglene

Fordi innsjøen er grunn med mudderbunn og mye planter under og over vannflaten, er den et stoppested for fugler på flukt fra kong vinter. Og slike innsjøer som det tidligere var mange av er nå mangelvare på ferden gjennom Europa.

Som en naturfilm lever Østensjøvannet noen korte høstdager. Og hvis du står tidlig opp og har varme klær kan du oppleve ekte villmark ved våtmarker over hele landet.

Fakta om Østensjøvannet


Østensjøvannet ligger øst i Oslo og det er observert hele 221 fuglearter ved innsjøen. Østensjøområdet miljøpark ble vernet i 1992. I tillegg til hekkende arter er vannet og området rundt en viktig biotop for fugler på trekk. I tillegg til fuglelivet er det observert en lang rekke plante og dyrearter, mange av dem rødlistet og svært sjeldne. innsjøen har en gjennomsnittlig dybde på 2 meter og et areal på 0,33 km².


Linker om Østensjøvannet:

Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/%C3%98stensj%C3%B8vannet

Østensjøvannets venner: http://www.ostensjovannet.no/

Turforslag: https://www.oslofjorden.com/kyststi/oslo/turvei_rundt_oestensjoevannet_oslo.html