Trollheimen i storm

 ©Kjetil Haave


Trollheimen - stormenes møtested


Vest for Oppdal, ut mot kysten, ligger et fjellområde som er populært for fjellvandrere   - om sommeren. Vinterstid er Trollheimen veldig værutsatt på grunn av nærheten til kysten. Lavtrykkene kommer brått - og er kraftige.

forblåste furuer kunne vi endelig lette ryggen for tunge sekker og ta kvelden. Neste dag lavet snøen ned. Vinden var på vei opp igjen og snøscootersporet til Ljødalshytta fantes ikke. Vi tråkket løyper og brukte mye lenger tid enn forventet, Etter en lang dags ferd med liten eller ingen sikt, skimtet vi endelig veggen på

Ljødalshytta ut av mørket og snøfyka. Da var det blitt  midnatt og GPS'en hadde brukt opp et sett batterier i løpet av etappen. Men, for en følelse, når vi fikk fyrt opp hytta og kjente varmen bre seg i frosne kropper. Det ble sent, "knerten" ble hentet opp av sekken. Og vi kjente lykken over å være et samsveiset team.


Etter uvær kommer stillhet

Først på siste etappen fra Jøldalshytta tilbake mot bygda kom godværet tilbake. Og gleden var stor da vi kom til møtepunktet for transport tilbake. Litt nedtur da vi fikk beskjed om at veien var snødd igjen, og vi måtte gå 8 km til. Men, det vi vil huske som beste del av turen er stamping i dyp snø, null dekning på mobiler og følelsen av ekte villmark. Trollheimen levde opp til sitt rykte. Vakker og vill!


En tur i Trollheimen midtvinters krever forberedelser og erfaring. Ihvertfall hvis du skal over fjellpassene. Rett vest for fjellområdet ligger Norskehavet hvor lavtrykkene står i kø gjennom vinteren. Og det som er kraftig vind i andre områder er normalen i Trollheimen.


Inn i fjellet

Vi tok toget fra Oslo til Oppdal, hvor skiene ble spent på. Første etappe på ski gikk langs dalsiden og frem til Gjevillvasshytta. Vintersola bet i kinnet, bygda hørtes langt nede, vindstille og klarvær! Løypa er flat og rolig langs Gjevillvassdalen. Selve hytta manglet proviant, men det visste vi om på forhånd fra DNTs nettsider. Tidlig neste morgen,

når dagen grånet i fjellet, startet vi turen opp mot hjertet av Trollheimen. Værvarslingen for området var ikke spesielt bra. Midtveis møtte vi kraftig  vind, snø og tåke. Vi er godt utstyrt, med spader, soveposer og GPS. Terrenget var blåst bart og med mye is. Først i dalsiden etter fjellpasset møtte vi den dype snøen igjen. Det ble kveld før vi fant Trollheimshytta i bunnen av fjellet. Mellom

Min erfaring med utstyr i vinterfjellet

Å ha med seg riktig utstyr og kompetanse betyr alt. I tillegg til å være litt engstelig på forhånd. For det er da du sørger for å sikre deg nok. Sekken min veier gjerne 12-14 kg. Jeg tar ikke for gitt at løyper er merket eller kvistet. Merking og løyper forvinner på minutter når snøværet setter inn. Og kanskje var de aldri der, selv om du har lest at det skulle vært kvistede løyper. 

Jeg sjekker alltid værmeldinger, ofte. Vind og dårlig sikt skal ikke komme overraskende. Å sjekke skredvarsler og kart på nettet, finne beskrivelser av turen på rett årstid. I og på sekken er det spader, skredutstyr, sovepose og satelittutstyr til å tilkalle hjelp, hvis det skjer noe uforutsett. Målet er naturligvis alltid at man ikke skal trenge hjelp. DNT har noen lister over utstyr man skal ha med i fjellet til alle årstider. Varmt vann på termos og "underveis mat". Jeg bruker nøtter og tørket frukt, i tillegg til noen snickers. Og ull. Selv bruker jeg mye "tradisjonelle" klær. Hva du bruker er ikke så viktig, men det må holde deg varm også når du svetter er viktig. Kart, kompass og GPS er en selvfølge på slike turer. Mobil uten dekning og strøm duger ikke som veileder. Fordel utstyr når dere er flere, og lån av hverandre hvis nødvendig. Det er 3 forhold jeg sjekker ekstra nøye når jeg skal på tur: Mulighet for "snøbruer", skredfare og værmeldinger fra flest mulig nettsteder.

Når du har sikret deg og er forberedt kan du nyte turen og alle typer vær.


Linker om vinterfjellet og Trollheimen:

DNT utstyrsliste:

https://www.dnt.no/artikler/turtips/7098-pakkeliste-for-vinterturen/

Trollheimen:

https://ut.no/turforslag/116832/trekanten-i-trollheimen-en-av-norges-mest-populre-fjellturer

Været sjekker flere steder når du har dekning:

https://www.yr.no/nb og  https://www.storm.no/

https://www.windy.com/?62.774,9.343,11,m:fpKagqE - (Windy.com gir deg det "store" værbildet.)

Skredvarsling: https://www.varsom.no/snoskredvarsling

(Skredfaren kan endre seg på kort varsel)

Unngå tynn snø over bekker eller elver, såkalt "snøbru".  Følger du DNTs løyper er det bra:

https://www.dnt.no/vintermerking/ - Merkingen kan være borte, legg løypa inn i GPSen din.