©Kjetil Haave
Inne i alle lydene fra havet, vinden og bålet kunne jeg av og til høre skrik. Var det en skarv, måke eller noen som ropte i høstnatten? Det gikk frysninger nedover ryggen. Stadig søkte blikket mot de skummende skjærene i månelyset. Men, det var ingen å se der ute i villskapen under månen.
Tragedien på Missingen
I lyset av bålet tenkte jeg på det som sies om at man av og til kan høre ropene fra de mange sjøfolkene som omkom her ute i 1711. Det var fregatten Slesvig som etter 27 år i krigen, møtte sin skjebne på Missingen. I en høststorm tok naturen styringen og fregatten ble knust mot de skarpe vulkansteinene som omkranser øya. 289 mennesker omkom i forliset som var et forsvinningsmysterium helt frem til vraket ble lokalisert i 1956. På folkemunne, visste man hva
som hadde skjedd og det ble fortalt at i høstnetter med uvær høres skrik fra et fortvilt mannskap som slukes av havet da skipet kvernes til fliser på skjæret. Det er et varsel om at man skal unngå farvannet på netter som dette. Jeg grøsset litt selv om bålet ga lys og varme.
Uvanlig geologi
Den geologiske historien til Missingen er mer komplisert enn vi ofte tror. Fjellet er av vulkansk opprinnelse. Men, er i ettertid knust, klint sammen med leire og sand og blitt til et taggete fjell med revner, huler og bratte kløfter. I motsetning til svabergene på Hvaler som er polert av istiden, og glatt mot huden, ble fjellet på Missingen sannsynligvis bearbeidet av salt og resultatet er en øy med taggete stein hvor du ikke ønsker å gå barbeint.
Søndre Missingen er en del av øygruppen Missingen som ligger i Oslofjorden, sydøst for Hankø.
Det er en tilrettelagt uthavn for fritidsbåter som er relativt godt beskyttet, men vanskelig å komme ut til i dårlig vær. Øyene er vulkanske med liten vegetasjon og er ikke bebodd eller utbygd med hytter.
Fregatten Slesvig var et krigsskip som ble sjøsatt i 1684. Skipet tilhørte den dansk-norske flåten. Skipet hadde 50 kanoner og et mannskap på 289 mann. Underveis fra dagens Sverige til Danmark møtte skipet et voldsomt uvær ble presset inn mot land øst i Oslofjorden. I et forsøk på å komme i le møtte Slesvig sin skjebne om kvelden 13. august 1711. Kun et medlem av mannskapet overlevde. Dette var naturlgivis en stor tragedie og hvor skipet gikk ned var ukjent frem til 1956 da restene av vraket ble lokalisert. I dag er mange gjenstander hentet opp og kan ses på Norsk Sjøfartsmuseum i Horten.
Også i nyere tid er området et farlig farvann med mange skarpe skjær og grunner kombinert med at øyene er utsatt i dårlig vær.
Linker til Søndre Missingen og skipet som forliste:
Store norske leksikon: https://snl.no/Missingene
En geograf om geologien på Missingen:
https://www.f-b.no/nyheter/oyer-med-vulkanske-aner/s/2-2.952-1.2521515
Dykking: https://dykkepedia.com/wiki/S%C3%B8ndre_Missingen
Wikipedia om krigsskipet: https://no.wikipedia.org/wiki/%C2%ABSlesvig%C2%BB_(1684)